HomeActueelCultoura trips

Cultoura trips

Bekijk hier de diverse dagexcursies die Academische Reizen organiseert. 

Jheronimus Bosch

's-Hertogenbosch

Jheronimus Bosch 500 jaar

Terug in zijn geboortestad

op woensdag 23 maart 2016 o.l.v. drs. Herman Holtmaat
op woensdag 6 april 2016 o.l.v. drs. Marina Marijnen

Weinig schilders uit de late middeleeuwen spreken zo tot de verbeelding als Jheronimus Bosch. Ter gelegenheid van zijn vijfhonderdste sterfjaar biedt het Noordbrabants Museum in Den Bosch de grote tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. De tentoonstelling vormt een eerbetoon aan deze belangrijke laat-middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft gekend. Eenmalig keert een aantal werken terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar de kunstenaar in 1450 als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. Kenmerkend voor Bosch zijn de monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen die zijn tekeningen en panelen bevolken. Zijn karakteristieke werk met wonderlijke gedrochten die associaties oproepen met hallucinaties en nachtmerries, verbeeldt op onnavolgbare wijze de grote thema’s uit zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. De panelen, triptieken en tekeningen die op de tentoonstelling te zien zijn komen uit vooraanstaande musea uit de hele wereld, waaronder het Prado in Madrid, het Louvre, Museum Boijmans Van Beuningen, de Venetiaanse Galleria dell’Academia en het New Yorkse Metropolitan Museum of Art.

Programma
We beginnen onze dag met een inleiding op de tentoonstelling in het Jeroen Bosch Art Centrum in ’s-Hertogenbosch. Aansluitend kunt u er de kopieën van vrijwel al het werk van de meester zien. Tijdens een stadswandeling volgen we de zogeheten Jeroen Boschroute en we nemen een kijkje in de grote gotische kathedraal, de Sint Jan, waar de schilder in de flamboyante kapel van de nog bestaande Lieve Vrouwe Broederschap van de Zwanenbroeders, zijn godsdienstige plichten vervulde. Na de lunch bezoeken we de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Afscheidsdrankje ca. 17.00 uur.

Kosten € 85,- per persoon (bezitters van een museumkaart € 70,-).
Bij boeking graag vermelden welke datum u wenst te boeken en of u in het bezit van een museumjaarkaart bent.

Klik hier om de Cultoura-trip 'Jheronimus Bosch 500 jaar' te boeken.

Let op: Indien u na bevestiging annuleert zijn de kosten 100%.

Lees verder
Jheronimus Bosch

Het Geschiedenis Festival

Philharmonie Haarlem

Het Geschiedenis Festival

Philharmonie Haarlem
Zaterdag 8 oktober 2016


Zaterdag 8 oktober vindt het Geschiedenis Festival plaats in Haarlem. Dit festival staat van 9.00 tot 18.00 uur garant voor een fascinerende ontdekkingsreis door het verleden. Of het nu over Romeinse eetgewoontes gaat of over de ondergang van Napoleon, over uniformen uit de Eerste Wereldoorlog of over de Koude Oorlog. Volg workshops en snelcolleges en ontmoet de grootste historici en beste verhalenvertellers van onze tijd uit binnen- en buitenland. Geert Mak, Maarten van Rossem, Annejet van der Zijl, Herman Pleij, Kate Williams, Adam Zamoyski, Ad van Liempt, Michael Pye en vele anderen brengen de geschiedenis tot leven.
Ook Academische Reizen is aanwezig. Kijk op de website voor meer informatie en het programma.


U betaalt als lezer van Cultoura slechts € 49,95 i.p.v. € 59,95. Stuur hiervoor een
e-mail naar info@AcademischeReizen.nl voor de speciale kortingslink naar de
website van het Geschiedenis Festival.

Lees verder
Het Geschiedenis Festival

Pan (Pictura Antiquairs Nationaal)

Amsterdam

PAN

Amsterdam Rai
Donderdag 24 november 2016

Dit jaar zal Academische Reizen weer aanwezig zijn met een stand op de belangrijke kunst- en antiekmanifestatie PAN (Pictura Antiquairs Nationaal) Met zo’n 125 galeristen, antiquairs en kunsthandelaren biedt de beurs een compleet scala van kunst en antiek.
Naast schilderijen, antiek, moderne en hedendaagse kunst zijn er sieraden, foto’s, designmeubelen en objecten uit oude en verre culturen.
Wij nodigen u uit voor een rondleiding over de beurs, die om 14.00 uur begint. Aansluitend kunt u de beurs zelf bekijken.

Kosten € 20,- per persoon.
Inbegrepen: koffie en toegangskaart PAN


Lees verder
Pan (Pictura Antiquairs Nationaal)

Fries Museum

Leeuwarden

Fries Museum te Leeuwarden

Donderdag 8 december 2016
o.l.v. drs. Leo Delfgaauw


Als aanzet tot 2018, wanneer Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa zal zijn, presenteert het Fries Museum de tentoonstelling Alma-Tadema – klassieke verleiding.
De Fries Lourens Alma-Tadema (1836-1912) volgt zijn kunstopleiding in Antwerpen en vertrekt daarna naar Londen, waar hij de rest van zijn leven blijft wonen. De latere Sir Lawrence Alma-Tadema verwierf met zijn schilderijen wereldfaam. Dit najaar komen zijn schilderijen vanuit de hele wereld naar Leeuwarden.

Alma-Tadema liet zich inspireren door de klassieke oudheid en brengt deze tijd in zijn werk tot leven. Hij schildert idyllische scènes van verleidelijke Romeinse vrouwen, een keizerlijke hofhouding, Pompejaanse architectuur en dromerige vergezichten. De voorstellingen ademen vaak een lome sfeer en een romantisch verlangen naar een andere tijd. Mede door zijn verfijnde schildertechniek en knappe composities creëerde Alma-Tadema een beeld van de oudheid dat volledig in overeenstemming was met het fin-de-siècle van zijn eigen tijd. Zijn werk was dan ook bij zijn leven immens populair. Momenteel beleeft Alma-Tadema een zekere herwaardering. Zo heeft het Fries Museum onlangs een groot werk van hem kunnen verwerven met steun van de Vereniging Rembrandt.

Programma
Om 11.00 uur verzamelen we in het Fries Museum te Leeuwarden. Na de koffie volgt een bezoek aan de tentoonstelling. We lunchen in het museum.
Een stadswandeling wordt ’s middags onderbroken door een bezoek aan het
Museum Princessehof. Afscheidsdrankje ca. 17.00 uur.

Kosten € 75,- per persoon (bezitters van een museumkaart € 55,-)

Lees verder
Fries Museum

Van Gogh Museum

Amsterdam

Van Gogh Museum te Amsterdam

Woensdag 14 december 2016
o.l.v. drs. Edwin Becker

Dit najaar biedt het Van Gogh Museum de tentoonstelling Daubigny, Monet en Van Gogh, impressies van het landschap. De tentoonstelling geeft een goed beeld van de cruciale rol die Daubigny speelde als vernieuwer van de 19e-eeuwse landschapschilderkunst en van zijn invloed op jongere kunstenaars zoals Vincent van Gogh, Monet en Camille Pissarro. Charles-François Daubigny (1817-1878) was in zijn tijd een gevierd en beroemd kunstenaar, geroemd om zijn landschapskunst.

Zijn werk was vernieuwend vanwege zijn persoonlijke interpretatie van de natuur. Zijn losse, schetsmatige techniek deed stof opwaaien en maakte de weg vrij voor impressionisten zoals Monet. Van Gogh bewonderde Daubigny om het sterke persoonlijke gevoel dat hij in zijn landschappen wist te leggen, hetgeen expliciet tot uitdrukking kwam toen hij landschappen schilderde in Auvers-sur-Oise, het dorp waar Daubigny had geleefd en gewerkt.

Programma
Om 10.30 uur verzamelen we in het Van Gogh Museum. Na de koffie volgt de inleiding tot de tentoonstelling. Bezoeken aan de tentoonstelling en aan de vaste collectie worden onderbroken door een gezamenlijke lunch.
Afscheidsdrankje ca. 16.00 uur.

Kosten € 80,- per persoon (bezitters van een museumkaart € 65,-)
Leiding: zie pagina 29

Lees verder
Van Gogh Museum

Museum Boijmans Van Beuningen

Rotterdam

Fra Bartolommeo

Museum Boijmans Van Beuningen
Donderdag 15 december 2016
o.l.v. prof. dr. Michael Kwakkelstein


Tegenwoordig zijn de werken van de Florentijnse schilder Baccio della Porta of Fra Bartolommeo (1473-1517), zoals hij zich na zijn intrede tot de dominicaner orde liet noemen, minder bekend dan die van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rafaël. Niettemin was hij in Florence een succesvol schilder wiens monumentale altaarstukken op originele wijze de invloed verraden van zowel de werken van zijn meer beroemde tijdgenoten, als van het gedachtengoed van de dominicaner boeteprediker Girolamo Savonarola die in het voorjaar van 1498 in Florence publiekelijk werd geëxecuteerd. Van Fra Bartolommeo zijn honderden tekeningen bewaard gebleven waarvan er vele in het bezit zijn van Museum Boijmans Van Beuningen. Het feit dat er tot nu toe nog weinig tentoonstellingen zijn geweest van schilderijen van Fra Bartolommeo maakt de tentoonstelling van tekeningen èn schilderijen in Museum Boijmans Van Beuningen (15 oktober 2016 - 15 januari 2017) zo bijzonder. Aansluitend maken we een reis naar Florence. Tijdens deze reis wordt de artistieke en religieuze context belicht, waarin de tentoongestelde tekeningen en schilderijen zijn ontstaan.

Programma
Om 11.00 uur verzamelen we in Museum Boijmans Van Beuningen. Na de koffie volgt de inleiding tot de tentoonstelling. ’s Middags lunch, bezoek tentoonstelling, enige vrije tijd en afscheidsdrankje ca. 16.00 uur.

Kosten € 70,- per persoon (bezitters van een museumkaart € 55,-)
Leiding: zie pagina 29  

Meer informatie over de bijpassende reis vindt u hier.

Lees verder
Museum Boijmans Van Beuningen

Pan Amsterdam 2017

Rai Amsterdam

Lees verder
Pan Amsterdam 2017

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 589 29 40 info@academischereizen.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe reizen en actuele informatie.