HomeActueelCultoura trips

Cultoura trips

Bekijk hier de diverse dagexcursies die Academische Reizen organiseert. 

Relieken en het Realisme van Caravaggio

Utrecht

Catharijneconvent en Centraal Museum

Donderdag 10 januari 2019 
o.l.v. drs. Marina Marijnen

Sinds de vroegchristelijke tijd geloven veel rooms-katholieken heilig in de kracht van relieken. En zij niet alleen. In de hoop op genezing of oplossing van problemen vereren ook boeddhisten, hindoes en moslims stoffelijke resten van voorbeeldige personen. In Museum Catharijneconvent zijn relieken van alle geloofsrichtingen te zien. En, om de betekenis daarvan voor andersdenkenden begrijpelijk te maken worden zèlfs profane relieken getoond, zoals de sigarendoos van Pim Fortuyn en enkele haren van de voor voetballiefhebbers levende legende Maradonna. Aan Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) kleeft eveneens een legendarische status. Hij kon schilderen èn vechten als de beste en was beroemd en verguisd wegens de onorthodoxe, realistische stijl waarmee hij heilige onderwerpen in beeld bracht. Romeinse prelaten erkenden zijn talent, maar vonden dat hij het misbruikte. Daar dachten Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick Terbrugghen anders over. Zij bewonderden Caravaggio’s directe stijl met het kenmerkende chiaroscuro. Deze later als ‘Utrechtse Caravaggisten’ bestempelde kunstenaars introduceerden diens stijl in Nederland. Zo kwamen ook thuisblijvers als Rembrandt in aanraking met Caravaggio. De Italiaanse meester zou zelf aanvankelijk schitteren door afwezigheid, maar tot half januari is Caravaggio’s Graflegging uit het Vaticaan toch in Utrecht te zien!

Programma
Om 10.00 uur ontvangst in het museumkwartier met koffie en inleiding op beide tentoonstellingen. Aansluitend bezoeken we de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum. Na de lunch wordt u rondgeleid op de tentoonstelling Relieken in het Catharijneconvent. Afscheidsdrankje ca. 16.30 uur.

Kosten € 90,00 per persoon (bezitters van een museumkaart € 70,-) 

Lees verder
Relieken en het Realisme van Caravaggio

Alle Rembrandts

Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Woensdag 10 april 2019 
o.l.v. dr. Sophie Oosterwijk

Het 350e sterfjaar van Rembrandt wordt herdacht met een aantal speciale tentoonstellingen. Het Rijksmuseum toont allereerst de hele Rembrandt-collectie met 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten. Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het museum de grootste collectie  Rembrandtschilderijen ter wereld. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en prenten, dat de hele collectie wordt getoond. Samen geven zij een weergaloos beeld van Rembrandt als mens, hoe hij zijn verhalen vertelde en hoe vernieuwend hij daarin was. Zijn indringende zelfportretten, intieme tekeningen, zijn rake weergave van emoties en van alledaagse taferelen laten zien dat Rembrandt ook vandaag nog altijd tot de allergrootste kunstenaars behoort.

Programma
De dag begint om 10.30 uur in een nabij het Rijksmuseum gelegen restaurant voor koffie en inleiding tot de tentoonstelling. Na de lunch gaan we naar het Rijksmuseum voor het bezoek aan de tentoonstelling. Afscheidsdrankje ca. 16.30 uur.


Kosten € 90,00 per persoon (bezitters van een museumkaart € 75,-) 

Lees verder
Alle Rembrandts

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 589 29 40 info@academischereizen.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe reizen en actuele informatie.