HomeBulgarije

Bulgarije

Vergeten uithoek van Europa

Bulgarije reizen

Vergeten uithoek van Europa

Bulgarije is een beetje in de vergetelheid geraakt in het moderne Europa. Het is desondanks een van de oudste landen met een rijke geschiedenis. Door de strategische ligging aan de Zwarte Zee oefenden zowel het Byzantijnse en Ottomaanse Rijk als de Sovjet-Unie invloed uit. Tijdens de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog zag Bulgarije zowel grond verdwijnen als toegevoegd worden.

Het land heeft diverse UNESCO werelderfgoed nominaties. In de hoofdstad Sofia prijkt de Boyana kerk met die eervolle vermelding. Het maakt deel uit van een complex van 35 forten en vestigingen die tezamen het verdedigingssysteem van de stad Sredets, zoals de Slavische Bulgaren Sofia noemden, vormden. De Boyana kerk is versierd met 13-eeuwse fresco’s en wordt gezien als een van de meest complete en gaaf bewaard gebleven monumenten van Oost-Europese middeleeuwse kunst. Het meest opvallende bouwwerk is de Alexander Nevski-kathedraal.

Een andere culturele blikvanger ligt zuidelijker in het land. Het Rila klooster speelde een belangrijke rol in het spirituele en sociale leven van middeleeuws Bulgarije. Het monument is een karakteristiek voorbeeld van de Bulgaars renaissance (18e en 19e eeuw) en symboliseert de bewustwording van een Slavische culturele identiteit na eeuwen van bezetting. Heel bijzonder is ook de Thracische tombe van Kazanlak. Het graf dateert uit de Hellenistische periode en is versierd met wandschilderingen van de Thracische begrafeniscultuur en bijbehorende uitvaartrituelen. Het werd het pas in 1944 ontdekt op de top van een heuvel in de buurt van Seuthopolis, de hoofdstad van de Thracische Koning Seuthes III.

Een van de oudste steden van het land is eveneens zeer bezienswaardig. In Plovdiv lieten de Romeinen sporen na zoals te zien is bij de indrukwekkende ruïne van het Romeinse theater. Ook de monumentale huizen bezorgende het de titel van culturele hoofdstad in 2019.

 

Bent u benieuwd naar onze Bulgarije reizen? Bekijk hier ons actuele aanbod.

Reizen naar Bulgarije

Plovdiv Cultuur

Plovdiv, oorspronkelijk Philoppopolis, genoemd naar de Macedonische koning, en één van de oudste en bezienswaardige steden in Bulgarije is dit jaar culturele hoofdstad van Europa.

Dr. Karel C. Innemée Dr. Karel C. Innemée
vanaf: € 1.750
Plovdiv

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 589 29 40 info@academischereizen.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe reizen en actuele informatie.