HomeOman

Oman

Cultuuroase

Oman reizen

Cultuuroase

Het Arabisch schiereiland staat bekend om haar olierijkdommen. Hoewel ook Oman, gelegen in een uithoek, over oliebronnen beschikt, profiteerde het hier in eerste instantie niet van. Door een dreiging van annexatie door grote buur Saudi-Arabië, had het een deal gesloten met de Britten waardoor het land een gesloten karakter kreeg. De oude sultan werd geweldloos door zijn zoon aan de kant gezet en vanaf toen ging het hard met de welvaart. Er is echter een andere reden waarom het sultanaat het verdient in de spotlights te staan. De rijkdom uit zich op cultureel vlak in forten, souqs en archeologische vindplaatsen.

De hoofdstad Muscat mengt het Portugese verleden met traditionele bouwwerken. De stad ligt aan de Golf van Oman en was al in de negende eeuw een belangrijke havenplaats. Nog altijd worden er vaartochten per traditionele dhow aangeboden. Met de komst van Vasco da Gama in 1507 werden er forten aangelegd om zo de handel in de Perzische Golf te controleren. Inmiddels hebben ook moderne invloeden hun intrede gedaan en is er een interessante mix te vinden aan bezienswaardigheden van uiteenlopende aard. Musea, moskeeën, oude stadsmuren met toegangspoorten, paleizen, het operagebouw, levendige Oosterse bazaars en Portugese verdedigingswerken wisselen elkaar af.

Andere historische locaties die het ontdekken waard zijn, zijn de voormalige hoofdstad Nizwa en de omgeving van Salalah in het zuidoosten van Oman. Deze laatste plaats is tevens de geboorteplaats van de huidige sultan Qabous. Het is tevens boeiend de woestijn in te trekken. Voor mooie vergezichten en wadi’s, maar zeker ook voor oude sporen van cultuur zoals bij Ubhar. Deze in het zand verdwenen stad zou reeds 3000 jaar v.Chr,. een florerende handelsstad zijn geweest volgends legendes. Vlakbij een oase zijn ruïnes aangetroffen die het bestaan van deze legendarische stad bevestigen.

 

Bent u benieuwd naar onze Oman reizen? Bekijk hier ons actuele aanbod.

Reizen naar Oman

Mysterieus OmanCultuur

Historie en archeologie, forten, souqs, wadi's en woestijnen.

Drs. Thomas Scholten Drs. Thomas Scholten
vanaf: € 4.445
Mysterieus Oman

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 589 29 40 info@academischereizen.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe reizen en actuele informatie.