HomeReisleidersDiverse sprekers

Sprekers, lezingen en muziek


Sprekers, lezingen en muziek bootreis Cultuur Academie 'Aan weerszijden van Gibraltar'

  Prof. dr. Fik Meijer(1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1973 promoveerde. Na twaalf jaar als leraar werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs en het hbo maakte hij in 1980 de overstap naar de Universiteit van Amsterdam. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. Aanvankelijk publiceerde Fik Meijer vooral over de late Romeinse republiek, later ook over de zeegeschiedenis van de Grieken en de Romeinen. Ook vertaalde hij teksten van Griekse en Latijnse auteurs. De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus, Een leven tussen Jeruzalem en Rome, Macht zonder grenzen, De Middellandse zee en Twee steden. Al deze boeken werden positief ontvangen en beleefden vele herdrukken. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. Zijn nieuwste boek heeft als titel Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen.

   Neil van der Linden (1952) studeerde af in medicijnen en rechten, maar is gespecialiseerd in Arabische en islamitische kunst en cultuur, met name de muziek en het theater. Als advocaat schreef hij over muziek en theater in tijdschriften, van Vrij Nederland tot Toneel Theatraal. Hij werkte als dramaturg bij het Ro Theater, het Noord Nederlands Toneel, De Tijd en het Holland Festival. In 1989 werd hij secretaris van de Raad voor de Kunst in achtereenvolgens de commissies Film, Theater en Muziek en intussen ook Intercultureel. In 1994 begon hij met culturele uitwisselingsprojecten met het Midden-Oosten. Sinds 2003 is hij programmeur Arabische muziek bij Paradiso en freelance-organisator van interculturele projecten.

   Drs. Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis van de Universiteit van Groningen. Sinds haar afstuderen is ze freelance werkzaam en geeft zij lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zij geeft les voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs en leidt graag ter plekke rond in diverse musea. Daarnaast begeleidt ze al jaren kunstreizen en Academies . Voor NRC Handelsblad begon ze in Oxford en werkte zij daarna o.a. mee aan academies in Napels, Griekenland, München, Toscane en Bologna en bijvoorbeeld een Academie over Palladio in de Veneto. Ze begeleidde tevens meerdere bootreizen, op de Zwarte Zee, de Oostzee en natuurlijk in het Middellandse Zeegebied. Haar kennis van de kunstgeschiedenis van de westerse wereld strekt zich uit van Scandinavië tot Italië, maar brengt haar ook over de oceaan in de musea van de VS.

Lezingen:
- Gaudi en het Catalaanse modernisme
- Spaanse architectuur: van Moren tot Barok en Art Nouveau
- Spaanse schilderkunst


  Met de benoeming van Rop Zoutberg tot freelance correspondent in Spanje en Portugal koos de NOS voor iemand die zich niet hoeft in te werken. Zoutberg was er immers al correspondent, van 1996 tot 2012. De afgelopen vijf jaar deed hij voor de NOS verslag vanuit Italië. In die vier jaar Italië maakte Zoutberg drie premiers mee en de verkiezing van een nieuwe paus. Hij deed verslag van de corruptie die de Italianen tot wanhoop drijft, van de maffia en het vluchtelingendrama. Bij terugkeer in Madrid beet hij zich opnieuw vast in een van de grote Spaanse thema’s: de crisis rond de Catalaanse onafhankelijkheid.

Lezingen:

- Spaanse burgeroorlog
- Catalaanse emancipatie
- Spanje na de crisis

Muziek
Tijdens de bootreis zullen enkele recitals voor u ten gehore worden gebracht met nadruk op muziek en componisten uit de regio.

  Vital Stahievitch is een begaafd pianist die zijn muzikale carrière begon in Minsk waar hij studeerde aan het Nationale Muziekcollege en Nationale Muziekacademie bij Zoya Kacharskaya. In 1996 won hij op zijn zestiende een prijs op de Internationale Pianowedstrijd in Vilnius. Sinds die tijd treedt hij wereldwijd op als solist en met verschillende orkesten en kamerensembles. In 2000 nam hij een CD op met muziek van Schubert en in 2008 bracht hij een nieuwe CD uit met muziek van Prokofiev. Zijn repertoire bestaat uit werken van verschillende stijlperioden, van oude muziek tot zeer moderne werken, zijn voorkeur ligt echter bij Romantische en Russische componisten zoals Chopin, Schubert, Rachmaninov en Prokofief.In 2007 voltooide Vital Stahievitch zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hakon Austbo.
Diverse sprekers begeleidt:

Bewaarde
reizen

Larenweg 40, 5234 KA 's-Hertogenbosch 020 589 29 40 info@academischereizen.nl
  • Volg ons via Facebook

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe reizen en actuele informatie.